Сливици

Oперативно лечение на сливици

Ще се спра на един от най-важните показания за оперативното лечение на сливиците.

Сливиците са част от имунната система на човека и представляват лимфоидна тъкан разположена в носоглътката и гърлото на човека. Те първи реагират на всички вредни и полезни агенти от заобикалящата ни действителност. Безспорен факт е, че те не са излишен орган, както едва ли не се смяташе преди няколко десетилетия, и заради което се премахваха повсеместно, без категорично ясни критерии.

Основната задача на специалиста по УНГ болести е да определи точния момент, когато сливиците от орган, който участва в поддържането на здравето на човека се превръщат в орган, който сериозно може да го увреди. Тези критерии са динамичен процес и се променят с натрупването на повече знания в медицината, но ще изложа най-основните.

Прекарани седем гнойни ангини, лекувани с антибиотици за една година, или десет такива в две последователни години, или девет в последните три години. Важното е да се подчертае наличието на гнойни ангини - правилно диагностицирани и лекувани с антибиотици и по възможност документирани, а не само преболедуване от така популярно нареченото „червено“, или болно гърло, което в повечето случаи е следствие на банални вирусни инфекции.

Друга важна индикация за отстраняването на небните сливици е преболедуването на перитонзиларен абсцес. Това е ифекция, която обхваща, както самата сливица така и пространството около нея. Протича с изключителна болезненост при преглъщане, невъзможност за хранене, висока температура и подуване на шията. Лечението изисква извършването на малък разрез в гърлото, за да се дренира образувалата се гнойна колекция и приемане на антибиотик, за препоръчване е в болнична обстеновка. Операцията след прекаран перитонзиларен абсцес не трябва да е след по-малко от един месец от оздравяването.

Наличието на белодробни, сърдечни, бъбречни или ставни заболявания, които се съпътстват с чести гнойни ангини, но не в последователността изброена по-горе, са също индикация за неоходимост от отстраняване на сливиците. Това означава, че сливиците са се превърнали в резервоар на инфекция, която по кръвен път е засегнала други важни органи и системи.

Ако след прочетеното по-горе смятате, че вашия или на вашето дете случай изпълнява някой от посочените критерии, с нашата компетентна помощ ще поставим правилната диагноза и ще предприемем адекватното лечение и наблюдение.

 

Аденоидни вегетации (трета сливица)

Хъркане нощем, неспокоен сън, отместването на главата назад, изпотяване около шията, честите ушни инфекции и хреми, проблеми със слуха, дишането с отворена уста през по-голямата част от деня, промяната на захапката на детето са важни симптоми, които, ако сте ги забелязали във вашето дете или внуче, не отлагайте консултацията, за да предотвратите бъдещи усложнения.

 

Важно!

Операциите на сливиците, както и на третата сливица се извършват само с обща анестезия и след предварително проведени консултации от детски лекар и анестезиолог.

Различни са техниките на хирургичното лечение на сливиците, като предимствата и недостатъците им зависят само от опитността на хирурга и от нищо друго. Възстановителният период е от десет дни до две седмици.