Блефаропластика

Какво е блефаропластика?

Блефаропластика е името на операция за подобряване на външния вид и/или функцията на клепачите.

 

Кратка анатомия

Естетичния вид и визията на очите могат да бъдат засегнати по време на процеса на стареене, от влиянието на околната среда (слънце, замърсявания и генетични фактори. То се изразява в отпуснатост на кожата, мускулите и на мастната тъкан около очите. Това състояние води до образуване на бръчки и торбички около клепачите, както и уморен вид на пациента.

 

Обща информация за процедурата

Хирургията на клепачите е процедура за отстраняване на излишната кожа и мазнина от джобовете на горните и долните клепачи. Тя може да премахне спадането на горния клепач и намаляване на подпухналите торбички под очите. Следователно, операцията на клепачите значително подобрява външния вид на умореност и подпухналост и дава подмладен вид на пациента. Тази процедура може да се направи самостоятелно или в съчетание с други пластични процедури, като например повдигане на веждите, лифтинг на лицето, или ринопластика.

Предоперативна подготовка

Вашата първа стъпка ще бъде да се обърнете към квалифициран лекар и да планирате първоначална консултация. По време на консултацията с вашия хирург ще установите реалистичните очаквания за резултатите. Операцията ще бъде обяснена в големи подробности и ще можете да поставите всички интересуващи Ви въпроси. В зависимост от Вашите нужди и наблюденията на хирурга, могат да Ви се препоръчат допълнителни лицеви процедури.

Вашият хирург ще направи цялостен анализ на състоянието на клепачите Ви. Вие трябва да го информирате за състояния като високо кръвно налягане, сърдечни заболявания и кръвоизливи, тъй като те могат да увеличат рисковете, свързани с блефаропластика

Една седмица преди блефаропластиката е важно да се спре пушенето и пиенето на алкохол. Аспирин и лекарства, съдържащи аспирин, Ибупрофен или други нестероидни противовъзпалителни лекарства, Гинко билоба, Женшен и добавки, витамин Е също трябва да се избягват в седмицата преди операцията.

Не трябва да се яде или пие след полунощ на деня преди операцията. Преди да започне процедурата, не забравяйте да се изкъпете и да измиете лицето с шампоан. Не трябва да се носи козметика. Фалшиви мигли, контактни лещи, бижута и всякакви други ненужни аксесоари трябва да се оставят у дома.

 

Операция

Това е сравнително лека операция и за лекаря и за пациента и може да бъде извършена с местна, или под обща анестезия. Процедурата може да се извърши като еднодневна хирургия или в болница. Въпреки, че операцията е безболезнена, при избор на местна упойка може да се получи лек дискомфорт по време на процедурата. Ако избора е обща анестезия, ще спите през цялата интервенция. Операцията може да отнеме от един до три часа, в зависимост от това дали се оперират всички клепачи или само горните, или само долните.

Разрезите са по естествените гънки на горните клепачи и точно под миглите на долните клепачи. Тези разрези могат да се правят със скалпел, или лазер. Премахват се излишната кожа, мускули и мазнини за постигането на желаните резултати. Разрезите се зашиват с много фини конци, които се премахват след около седмица.

При пластика на долния клепач, когато излишната кожа не трябва да се премахва се използва трансконюнктивален разрез. Тази процедура води до малък разрез само от вътрешната страна на долния клепач. Това дава възможност за отстраняване на мазнините в джоба на долния клепач и предотвратява всякакъв видим белег.

 

Следоперативни инструкции

Най-добрата среда за възстановяване се определя от предпочитанията, както на пациента, така и на лекаря. Възстановяването варира при различните пациенти, като е препоръчително да се почива първата седмица след операцията.

 

Първоначално след процедурата, пациентите могат да очакват зачервяване и подуване около мястото на разреза. Зачервяването и подуването избледняват с времето и обикновено отшумяват след първите 10 дни. Първият ден след операцията, се поставят студени компреси за да се намали подуването и е препоръчително да се държи главата изправена.

През първите няколко дни за възстановяване върху разрезите се поставят мехлеми и капки за очи, за да запазите очите от изсушаване.

 

Дейности, като четене, работа с компютър или гледане на телевизия трябва да се избягват през първата седмица след процедурата. Пациентите обикновено се чувстват достатъчно възстановени за нормални дейности около десетия ден. Усилени дейности трябва да се избягват за около три седмици.